Africa: War is Business (documentário)


Africa: War is Business reveals how war economies come into being in Africa, and how they are maintained. The film investigates the causes and effects of these economies, and where we as Western consumers fit into the equation. The film follows Prince Jaime de Bourbon de Parme, son of Princess Irene of the Netherlands, as he travels through Sierra Leone, Liberia and Congo looking for the cause of these wars in Africa and the role the continent's natural resources play in creating conflict. He wonders how countries so rich in these resources could be so overwhelmed by poverty.


In Afrika: Oorlog is Business reist Jaime de Bourbon Parme, specialist in conflictpreventie, door Sierra Leone, Liberia en Congo. Hij gaat op zoek naar de oorzaak van oorlogen in Afrika. Hij vraagt zich af hoe het kan dat deze landen zo rijk aan grondstoffen, nog steeds overheerst worden door armoede en onderzoekt de rol die de natuurlijke rijkdommen spelen bij het ontstaan van conflicten.
Jaime de Bourbon Parme bezoekt de diamantvelden in de binnenlanden van Sierra Leone, spreekt met diamantzoekers en diamanthandelaren, met chiefs in Kono ( een van de diamantgebieden) en ministers in de hoofstad Freetown.
In Monrovia, Liberia ontmoet hij de voormalige rebellenleider Sekou Konneh (de leider van de LURD) en gaat hij met VN expert Tommy Garnett naar de deels kapotgeschoten haven van Monrovia om te kijken hoe het exportembargo op tropisch hout wordt gehandhaafd.
Hij bezoekt de tweede haven van Liberia, Buchanan, waar vandaan illegaal hout gexporteerd en wapens ingevoerd werden en gaat naar de houtkapgebieden in het binnenland van Liberia.
In Noord- Oost Congo, een gebied waar nog steeds een oorlog woedt en rebellengroeperingen actief zijn , gaat hij op nachtpatrouille met Marokkaanse VN troepen en bezoekt hij de goudmijn in Mongbwalu.

Achtergrond.
Het hout uit Liberia, de diamanten in Siera Leone en het goud en kobalt uit Congo spelen een belangrijke rol tijdens interne oorlogsvoering. Ze vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de machthebbers EN rebellen. Een eerlijke behandeling van de arbeiders of een gelijke verdeling onder de bevolking ontbreekt. Binnen dit proces speelt de internationale consumentenmarkt een grote rol. Want de wegen waar we over rijden, de telefoon waarmee we bellen en de ring waarmee we ons huwelijk bezegelen; het zijn allemaal producten vervaardigt met behulp van de grondstoffen uit Afrika. De relatie tussen de oorlogseconomieën en het Westen wordt daarom onder de loep genomen.

In de documentaire komen ooggetuigen, arbeiders en prominente leiders aan het woord. Onder andere wordt gesproken met Daniel Chea (Minister of Defence Liberia en de voormalige rechterhand van rebellenleider Charles Taylor), Alfred Brownell (advocaat in Liberia), security guards werkzaam bij het bedrijf OTC van de wegens wapenhandel veroordeelde Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven, UN expert Tommy Garnett, Generaal-majoor Patrick Cammaert (VN commandant Oost Congo) en Zainab Bangura (GM Nat. Accountability Group Sierra Leone)

Comentários

Postagens mais visitadas